Medicatie bij chronische migraine

Achtergrondinformatie bij het gebruik van profylactische migraine medicatie

 

Naast de medicijnen (zoals triptanen) die gebruikt kunnen worden om een migraine aanval te behandelen als die eenmaal heeft ingezet, bestaat er ook medicatie om aanvallen te voorkomen. Dit noemen we profylaxe.

 

Profylaxe is medicatie die elke dag ingenomen moet worden met het doel aanvallen te voorkomen/te doen verminderen.

 

Als er standaard meer dan twee migraine aanvallen per maand zijn, kan dit een reden zijn om met profylaxe te starten. Ook als er minder aanvallen zijn, maar die erg moeilijk te behandelen zijn met aanvalsmedicatie, of zeer langdurige zijn, kan het een reden zijn om te starten met profylaxe.

Het is goed u te beseffen dat de profylaxe medicatie die wordt ingezet voor migraine ongeveer een 50% vermindering geeft van het aantal hoofdpijnaanvallen.

 

De klassieke medicatie die als profylaxe wordt gebruikt zijn medicijnen die oorspronkelijk voor iets anders zijn uitgevonden. Grofweg zijn ze in te delen in drie categorieën:

  • Medicatie die ook gebruikt wordt tegen hoge bloeddruk
  • Medicatie die ook gebruikt wordt tegen epilepsie
  • Medicatie die ook ingezet wordt als antidepressivum

Als uw arts u voorstelt om één van deze soorten medicatie te gaan gebruiken wil dat dus niet zeggen dat uw arts denkt dat u een hoge bloeddruk, epilepsie, of een depressie heeft. Van deze middelen is aangetoond dat ze migraine aanvallen kunnen voorkomen en daarvoor worden ze dan ook ingezet! De doseringen die voor migraine worden gebruikt zijn doorgaans ook veel lager.

 

De opbouw van een profylaxe duurt lang en het duurt dus ook lang (maanden) voordat de balans kan worden opgemaakt of het middel effectief is. Dit heeft de volgende oorzaken:

  • Mensen met migraine zijn erg gevoelig voor bijwerkingen; er wordt dus altijd met een lage dosering gestart en het wordt langzaam opgehoogd (meestal per maand).
  • De ziekte migraine zelf wisselt ook erg qua hoeveelheid aanvallen over de tijd. De ene periode heeft u veel last en de andere periode minder of helemaal niet, zonder dat daarvoor een directe reden is aan te wijzen. Voordat dus gezegd kan worden of een profylaxe wel of niet werkt moet dit ook in ogenschouw genomen worden.

 

 

 

Profylaxe bij chronische migraine

 

Chronische migraine houdt in dat iemand meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn heeft waarvan minimaal 8 dagen migraine. De term chronisch slaat dus niet op de duur van de klachten maar op de frequentie. Om die diagnose te stellen is het langdurig bijhouden van een hoofdpijndagboek belangrijk.

 

Mensen met chronische migraine kunnen in aanmerking komen voor behandeling met botuline toxine (Botox). Om dit vergoed te krijgen gelden strikte criteria. Voor meer informatie kunt u kijken op: https://allesoverhoofdpijn.nl/chronische-migraine-en-botox/

 

De allernieuwste medicatie, de zogenaamde CGRP remmers, worden sinds kort vergoed voor mensen met chronische migraine. Ook hiervoor gelden strikte criteria. De CGRP remmers zijn medicijnen die niet geslikt worden, maar worden geïnjecteerd (doorgaans één keer per maand). Voor de laatste informatie hierover verwijs ik u naar allesoverhoofdpijn.nl; zoek in de zoekbalk op de term ‘CGRP’.

 

Voor zowel botuline behandeling en de CGRP-remmers geldt onder andere dat meerdere van de klassieke medicatie (zoals hierboven beschreven) moeten zijn gebruikt in een voldoende lange periode en een voldoende hoge dosering.